Wat is Loteria? Hoe Designer Valfre de Mexicaanse klassieker naar de mainstream brengt

Valfré

Wat is Loteria? Hoe Designer Valfre de Mexicaanse klassieker naar de mainstream brengt

Door Brittany Leitner 29 augustus 2018

Toen ik opgroeide, leek Lotería op mijn eigen interactieve versie van Flash-kaarten in het Spaans. In plaats van een boek te openen met woorden om te onthouden, kon ik de personages op de kaarten zien, met hun namen in het Spaans eronder, en ze dienovereenkomstig leren. De kaarten bevatten woorden als 'la bandera', vergezeld van een heldere foto van een vlag, of - mijn favoriete kaart om te tekenen - 'la sirena', met een gewelfde zeemeermin die uit het water springt. Dus wat is Lotería? Het lijkt eigenlijk op de Mexicaanse versie van Amerikaanse bingo. En voor veel Mexicaans-Amerikaanse kinderen die opgroeiden, was het een bron van vermaak voor regenachtige dagen, nachten in of rond Kerstmis wanneer het hele gezin samenkwam.

wat te zeggen op je eerste date

Je begint het spel door een kaart te tekenen die in het Spaans is geschreven, en elke speler die de getrokken kaart op zijn speelbord heeft, markeert het, met als doel een volledige rij op je kaart te krijgen, net als bingo. Ik kan niet zeggen dat ik nu heel vaak aan het spel denk, behalve wanneer ik in een Mexicaans restaurant ben met de speelkaarten als kunstwerk of zoiets, maar Ilse Valfré, kunstenaar en ontwerper van Valfré-kleding en accessoires, wil veranderen dat voor nostalgische millennials die zich het spel misschien nog herinneren toen ze jonger waren.

Valfré heeft het klassieke spel geüpdatet, compleet met Valfré-specifieke personages (denk aan super brutale, met grote ogen handgetekende poppen) in plaats van de originele ontwerpen, waardoor het geliefde spel een opgefrist en millennial uiterlijk krijgt. Nu sprak Valfré met Elite Daily om te bespreken hoe de introductie van haar eigen versie van Lotería tot doel heeft de Mexicaanse cultuur onder de aandacht te brengen bij jonge vrouwen.

Valfré

In de afgelopen paar jaar heeft Valfré haar artistieke imperium opgebouwd vanaf het bescheiden begin van het schetsen en plaatsen van haar werk op Facebook tot aan een populair kleding- en accessoiremerk, bekend om zijn brutale en volledig Instagrambare iPhone-hoesjes. In 2016 sprak Valfré met Elite Daily over haar oorspronkelijke moeizame proces om haar tekeningen naar haar Facebook-pagina te scannen en op zijn best voor 100 likes te bidden. Nu heeft haar Instagram bijna 1 miljoen volgers (739K om precies te zijn), en haar kenmerkende tekeningen en accessoires zijn coole must-haves voor meisjes geworden.

Voordat Valfré haar eigen versie van Lotería maakte en de afzonderlijke kaarten op T-shirtontwerpen aanbracht, verkocht ze Lotería-kaartafdrukken. Kort daarna begonnen fans om een ​​volledige, bijgewerkte versie van de game te vragen. 'Het was helemaal hun idee', zegt Valfré. 'Ze begonnen ernaar te vragen zodra ik het eerste Valfré Loteria-kunstwerk introduceerde, namelijk' la sirena '.'

Valfré dacht ook na over wat de game persoonlijk voor haar betekent als artiest die opgroeide in Mexico en de game door de jaren heen vaak speelde. 'Lotería is een super populair spel om in alle Mexicaanse huishoudens te spelen', zegt Valfré. 'Ik heb gespeeld op verjaardagsfeestjes, schoolevenementen, enz. Mijn vroegste herinnering was op de kleuterschool, en ik herinner me dat ik zo opgewonden was omdat ik de eerste ronde won en de prijs een lolly was.' Ik kon ook niet anders dan een beetje van mijn eigen herinneringen aan Lotería delen met de ontwerper. Ik vertelde haar hoe mijn moeder het spel altijd 'Chalupa' noemde in plaats van Lotería, en ze leek precies te weten waar ik het over had. 'Natuurlijk, Chalupa!' zegt ze enthousiast. 'Dit is een boot die we gebruiken in de rivieren in het zuiden van Mexico, en er is een Lotería' chalupa'-kaart in het originele spel. '

Valfré

Valfré's versie van Lotería bevat 56 kaarten en acht speelborden, allemaal met originele Valfré-kunstwerken. Het originele Lotería-spel wordt geleverd met 54 kaarten, en hoewel Valfré de meeste originele kaarten in haar bezit, voegt ze ook een aantal leuke toevoegingen toe zoals 'el dry shampoo', 'la space babe' en 'la romantica'.

Als iemand die opgroeide met het zien, spelen en liefhebben van Lotería, is het zo gaaf om te zien dat Valfré het terugbrengt met een bijgewerkte versie - vooral om diegenen te bereiken die misschien nog nooit van het spel hebben gehoord. Valfré lijkt hetzelfde te voelen. 'Ik weet niet of ik [de Mexicaanse cultuur voor de mainstream] heb gevormd, hoewel ik hoop dat ik heb geholpen om het in de mainstream te brengen', zegt ze. 'De Mexicaanse cultuur heeft me zeker als creatief gevormd. Het heeft invloed gehad op de manier waarop ik kleur en humor in mijn werk gebruik en daar ben ik erg trots op. '

Je kunt het Valfré Lotería-spel op haar website kopen voor $ 30, maar het is een super gelimiteerde editie - met slechts 500 spellen beschikbaar. Pak er nu een zodat je je volgende vrijdagavond kunt doorbrengen met de meisjes die je Spaanse vocabulaire opfrissen.