Wat is genderdysforie? Een expert breekt het voor u uit

Studio Firma / Stocksy

Wat is genderdysforie? Een expert breekt het voor u uit

Door Griffin Wynne 9 november 2019

IMHNBO (naar mijn bescheiden, niet-binaire mening), genderstereotypen zijn volkomen onzinnig. Als je, net als ik, altijd een ongemakkelijk gevoel hebt gehad rond het geslacht, is het normaal om je af te vragen of je genderdysforie hebt ervaren. En als je je nog nooit helemaal op je gemak voelde met traditionele genderrollen of als het grote gender-onthullingsfeest van je neef ervoor zorgde dat je in een meer wilde springen, kan het uitpakken van de term een ​​bevestiging zijn.

De American Psychiatric Association (APA) definieert genderdysforie als 'een conflict tussen het fysieke of toegewezen geslacht van een persoon en het geslacht waarmee hij / zij zich identificeert'. De APA stelt dat dit conflict ernstige problemen of zelfs problemen kan veroorzaken in het dagelijks leven. Volgens Anemone Schlotterbeck (zij / haar), LMSW en Gender Affirming Services Specialist bij Philadelphia LGBTQIA gezondheids- en wellnesscentrum Mazzoni Center, is een deel van het probleem bij het echt definiëren van genderdysforie dat de term echt twee betekenissen heeft. 'Er circuleren twee verschillende concepten', zegt Schlotterbeck tegen Elite Daily. 'De ene is een klinische diagnose en de andere is de term die trans-mensen voor onszelf gebruiken, soms overlappend met de klinische definitie, maar soms anders.'

Als je geslacht je super ongemakkelijk heeft gemaakt, of als je net begint te leren over het gender-binaire, breekt Schlotterbeck de definitie van genderdysforie af.Zackary Drucker / The Gender Spectrum Collection

Wat is genderdysforie?

De term genderdysforie werd oorspronkelijk bedacht door medische professionals die gender bestudeerden in 1973 en werd gebruikt om het emotionele aspect van genderongemak te beschrijven en werd aanvankelijk niet als een medische diagnose beschouwd. In 2013 veranderde de APA echter de diagnose van genderidentiteitsstoornis (GID) in genderdysforie met de vrijgave van de Statistisch handboek voor psychische stoornissen V (DSM V). Deze verandering was bedoeld om mensen die met genderdysforie te maken hebben te ondersteunen, in plaats van iemand als geestesziek te diagnosticeren, alleen maar omdat hij transgender is. Schlotterbeck deelt dat terwijl de diagnose zelf dat niet deed werkelijk verandering, het minimaliseren van het gebruik van gestigmatiseerde taal bij het praten over genderongemakken was van cruciaal belang. 'Echt, het antwoord is dat genderdysforie nooit mag worden aangemerkt als een psychische aandoening', zegt Schlotterbeck. 'Het is gewoon een volkomen normale variatie op de menselijke ervaring.'

Het is belangrijk op te merken dat de APA stelt dat genderdysforie afwijkt van gender-non-conformiteit of mensen die handelen buiten genderstereotypen. Beweren dat 'meisjes zich gedragen of zich kleden op een manier die sociaaler verwacht wordt van jongens' of volwassenen die kleding dragen die geassocieerd is met een ander geslacht, is niet hetzelfde als het ervaren van genderdysforie.

onmogelijke ingrediënten voor kanjers

Hoe voelt geslachtsdysforie?

Hoewel de term 'dysforie' beelden van intens lijden kan inspireren, deelt Schlotterbeck dat genderdysforie in de praktijk kan betekenen dat je je ongemakkelijk voelt wanneer iemand iets van je aanneemt op basis van je toegewezen geslacht.

Hoewel genderdysforie iets is dat veel transgenders ervaren, bevestigt Schlotterbeck dat het gevoel beperkt te zijn door traditionele genderrollen niet synoniem is aan trans zijn. 'We praten over genderdysforie alsof het een speciaal geheim is dat transgenders ervaren', zegt Schlotterbeck. 'Zoals niemand anders enig idee heeft en dat ook niet kon mogelijk stel je voor hoe het voelt als gender niet past. Ik probeer dat te verschuiven naar: We allemaal weet hoe het is als geslacht niet past. '

Schlotterbeck deelt dat in de praktijk het ongemak dat voortvloeit uit je genderidentiteit dat niet doet hebben te betekenen dat je intense pijn of lijden hebt. 'Bedenk hoe je weet dat een broek niet past', zegt Schlotterbeck. 'Soms doen ze pijn en weet je dat ze niet passen. Dat is eigenlijk wat de diagnose van genderdysforie is, zoals de enkel en alleen manier waarop we werkelijk weet dat je pijn hebt. Maar er zijn veel manieren om te weten dat je broek niet past. Soms passen ze niet op manieren die niet pijnlijk zijn. Je vindt het gewoon niet leuk hoe ze eruit zien. Ze vallen eraf. Of alle andere manieren. '

Ik identificeer me als transpersoon en ervaar regelmatig genderdysforie. Hoewel het veranderen van mijn naam, het gebruik van hun / hun voornaamwoorden en het uitkomen als niet-binair, ongelooflijk is gevalideerd, zal ik de eerste zijn om je te vertellen dat genderdysforie heel reëel is en uiteindelijk erg pijnlijk kan zijn. (Cue: ik huil in een paskamer en vraag me af of ik ooit 'herenbroeken' zal vinden die passen bij mijn dikke kont. Hé.)

Grappen terzijde, wat je ook denkt, voelt of ervaart met geslacht is volkomen geldig. Hoewel genderdysforie voor sommigen letterlijk pijnlijk kan zijn, kan het voor anderen ongemakkelijk of gewoon onaangenaam zijn. Je hebt niets om iemand iets te bewijzen, je hoeft je keuzes voor anderen niet te kwantificeren of te beperken, en je hoeft nooit het gevoel te hebben dat je niet 'trans genoeg' bent om bepaalde ervaringen niet te hebben.

Wat betekent het als je genderdysforie ervaart?

Hoewel Schlotterbeck deelt dat genderdysforie iets is dat veel transgenders ervaren, is het belangrijk om vast te stellen dat het omgaan met genderdysforie niet betekent dat je trans bent, en trans zijn betekent niet dat je genderdysforie hebt.

emotionele mishandeling rode vlaggen

'Genderdysforie is niet de scheidslijn tussen wat je transseksueel maakt of niet. Het is niet een of andere test die je moet doorlopen om bij een magisch portaal te komen om trans te zijn ', zegt Schlotterbeck. 'Iedereen heeft ervaringen met genderdysforie. Niemand past 100% van de tijd in zijn geslacht. Zo werkt gender niet. '

Maar Schlotterbeck deelt dat het totaal ongemakkelijk voelen met je geslacht de hele tijd anders is dan je af en toe af te voelen. 'Als je constant wordt gekweld door dit ding dat niet past, de hele dag, elke dag, als een totaal alomtegenwoordige ervaring - dat is natuurlijk een andere ervaring dan zo nu en dan, je hebt zoiets van,' Huh. Daar identificeer ik me niet echt mee '. Of: 'Dat voelt een beetje slecht', 'zegt Schlotterbeck.

Als je seksueel gek bent of als je geïnteresseerd bent om gender op een nieuwe manier te verkennen, stelt Schlotterbeck voor om te zoeken naar gemeenschappen van andere transgenders, IRL of online. Bovendien kan het vinden van een genderbevestigende therapeut ruimte voor je creëren om te praten over wat je ook voelt. Het hebben van een community die je een veilig gevoel geeft, kan super behulpzaam zijn bij het uitpakken van alle gebieden van geslacht - het goede, het slechte en het (niet-) binaire.

Zoals Schlotterbeck deelt, verdient iedereen het om zich thuis te voelen in hun lichaam. Als je je goed voelt door je naam, je uiterlijk, je voornaamwoorden of zelfs hoe je jezelf in je hoofd ziet te veranderen, heb je geen toestemming van iemand nodig om te zijn wie je bent. Je bent een onberispelijke engel en je verdient het om je elke dag van je leven veilig en comfortabel te voelen, ongeacht welke woorden of identiteiten je goed voelen.

Als u of een geliefde trans is en ondersteuning nodig heeft, is The Trans Lifeline, (877) 565-8860 een 24/7 hotline voor nationale crisissen, geleid door transgenders die emotionele en financiële steun verlenen aan transgemeenschappen, inclusief transgenders zonder papieren en zonder opsluiting .