Deze tweets over Julián Castro die uit de race van 2021 stoppen, zijn vol teleurstelling

Barcroft Media / Barcroft Media / Getty Images

Deze tweets over Julián Castro die uit de race van 2021 stoppen, zijn vol teleurstelling

Door Madhuri Sathish 2 januari 2021

Wat begon als het meest diverse democratische primaire veld in de Amerikaanse geschiedenis, is snel aan het veranderen. Op donderdag 2 januari beëindigde de voormalige minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (HUD), Julián Castro, zijn presidentiële bod door te zeggen: 'Ik heb besloten dat het gewoon niet onze tijd is.' Castro was de enige Latinx-kandidaat op het gebied van 2021 en richtte zich als kandidaat op kwesties als politiegeweld, immigratie en justitie voor gehandicapten. Veel Twitter-gebruikers uitten hun teleurstelling na de aankondiging van Castro en merkten op dat de democratische primaire nog witter werd.

Castro kondigde zijn vertrek uit de presidentiële race van 2021 aan in een video die hij donderdagochtend op Twitter plaatste. 'Ik ben zo trots op de campagne die we samen hebben uitgevoerd', zei Castro. 'We hebben het gesprek gevormd over zoveel belangrijke kwesties in deze races, kwamen op voor de meest kwetsbare mensen en gaven een stem aan degenen die vaak worden vergeten.'

inspirerende citaten over relatiebreuken

'Maar met slechts een maand tot de Iowa Caucuses, en gezien de omstandigheden van dit campagneseizoen, heb ik vastgesteld dat het gewoon niet onze tijd is, dus vandaag is het met een zwaar hart en met diepe dankbaarheid dat ik mijn campagne zal opschorten voor president, 'voegde Castro toe.hoe weet ik of ik van mezelf hou?

De afgelopen maanden is de diversiteit van de democratische primaire afgenomen. Op 3 december kondigde de Californische senator Kamala Harris, de enige zwarte vrouw die zich kandidaat stelde, aan dat ze haar kandidatuur schorste, waardoor slechts één persoon van kleur - voormalig technisch directeur Andrew Yang - overbleef om deel te nemen aan het democratische debat op december. 19. Castro zat toen nog in de race, maar kon zich vanwege zijn onvoldoende positie in de peilingen niet kwalificeren voor het debat. Dit in tegenstelling tot de eerste democratische debatten in juni 2019, waarbij een kwart van de 20 deelnemers gekleurde mensen waren. Met het vertrek van Harris en New York senator Kirsten Gillibrand is ook het aantal vrouwen in de Democratische primary gedaald.

In zijn video-aankondiging besprak Castro het werk dat zijn campagne had gedaan en bracht hij hulde aan de slachtoffers van door de politie betrokken schietpartijen zoals Michael Brown, Tamir Rice, Aiyana Jones en nog veel meer. Kort nadat Castro had aangekondigd dat hij zijn presidentiële bod zou beëindigen, deelden Twitter-gebruikers hun teleurstelling. Ze benadrukten het progressieve beleid van Castro en de unieke stem die hij naar de race bracht. Castro noemde regelmatig slachtoffers van door de politie betrokken geweld, sprak gerechtigheid over handicaps aan en vermeed het gebruik van gendertaal bij het bespreken van abortus, merkten ze op, waardoor hij een inclusieve kandidaat werd op een debatpodium dat anders oud en blank leunde. Twitter-gebruikers spraken ook hun ongeloof uit dat kandidaten als Castro en Harris uit de race waren gevallen, terwijl blanke mannelijke miljardairs zoals Michael Bloomberg en Tom Steyer bleven.

Op 3 december - dezelfde dag dat Harris haar presidentiële bod beëindigde - sloeg Castro de manier waarop vrouwen en mensen van kleur over het hoofd worden gezien in presidentiële races.

seksposities vrouw bovenop

'De gebrekkige formule van de media voor' verkiesbaarheid 'heeft vrouwen en kandidaten van kleur opzij geschoven', tweette Castro destijds. 'De diversiteit van onze partij is onze kracht en het is jammer dat we op weg zijn naar een debat in december zonder een enkele gekleurde persoon.'

Nu Castro is vertrokken, is het veld nog minder divers geworden, wat leidt tot teleurgestelde en gefrustreerde reacties van Amerikanen die een meer inclusieve race in 2021 willen zien.