4 normale dingen die gebeuren als je wordt getest op SOA's, dus maak je geen zorgen

Santi Nuñez / Stocksy

4 normale dingen die gebeuren als je wordt getest op SOA's, dus maak je geen zorgen

Door Christy Piña 8 november 2018

Ingaan voor STD-testen kan heel eng aanvoelen als je het nog nooit eerder hebt gedaan, maar er is niets engs om getest te worden. Het is zo een belangrijk onderdeel van het behouden van uw normale seksuele gezondheid, omdat onwetendheid geen gelukzaligheid is als het om uw lichaam gaat. Als u niet echt weet wat u kunt verwachten, kan het helpen om de angst die u voelt te verlichten als u enkele van de normale dingen weet die gebeuren wanneer u wordt getest op SOA's. Eerlijk gezegd? Het is echt NBD.

'Je weet niet of er een probleem is, tenzij je ervoor screent!' Dr. Sheila Loanzon, verloskundige en gynaecoloog, vertelt Elite Daily. 'De meerderheid van de uitgevoerde STD-tests is negatief, maar u zult uzelf niet de gemoedsrust en geruststelling van negatieve tests geven, tenzij het testen is voltooid. Vaak zijn SOA-symptomen stil of asymptomatisch, dus laat een kans niet aan u voorbij gaan. Het is beter om te weten en behandeld te worden dan een kans te missen om uw gezondheid voor te zijn. ' Het feit dat de meeste tests negatief uitkomen, zou enigszins geruststellend moeten zijn. Maar je weet niet zeker of het op jou van toepassing is, tenzij je ervoor zorgt dat je angsten het niet overnemen en het doen.

'Er zijn verschillende manieren waarop een patiënt kan worden getest op SOA's', zegt Dr. Loanzon. 'Over het algemeen kan een laboratoriumopdracht worden gegeven om bloed te testen op HIV, syfilis, hepatitis B en C. Om te controleren op gonorroe en chlamydia, kan het een optie zijn om een ​​urinemonster te geven (lees: niet nodig om op kantoor gezien te worden) versus een speculumonderzoek in de vagina om een ​​baarmoederhalsuitstrijkje te verkrijgen voor een cultuur. 'Nu u een algemeen begrip heeft van wat u kunt verwachten wanneer u STD-tests uitvoert, volgt hier een overzicht van hoe uw SOA-screeningproces eruit zou kunnen zien.

1. Uw provider beoordeelt de risicofactoren.

Giphy

Voordat u zelfs begint met de SOA-test, zal uw leverancier u een paar vragen stellen over uw seksleven om te zien of u het risico loopt op een mogelijke SOA. 'Sommige risicofactoren kunnen de afgelopen 60 dagen een nieuwe sekspartner zijn, meerdere sekspartners, inconsistent condoomgebruik, seks ruilen voor geld of drugs, seksueel contact met sekswerkers - evenals risicofactoren zoals leeftijd, geschiedenis van eerdere SOA , illegaal drugsgebruik en verschillende andere risico's ', zegt Dr. Loanzon.

verzameling seksspeeltjes

2. Als u besluit een vaginale cervicale screening te ondergaan, zal uw leverancier uw baarmoederhals schoonvegen.

Giphy

Om te screenen sommige SOA's, u hoeft alleen bloed af te nemen, maar voor anderen moet u mogelijk een cervicale screening ondergaan. 'Er wordt een speculum in de vagina ingebracht en het wattenstaafje in de baarmoederhals', legt Dr. Loanzon uit. 'Het wattenstaafje zelf veroorzaakt geen pijn, [hoewel] sommige patiënten merken ongemak op wanneer een speculum wordt ingebracht.' Houd daar dus rekening mee als u besluit dat u een vaginale cervicale screening op gonorroe of chlamydia wilt ondergaan. Dr.Loanzon raadt aan om jaarlijks voor beide te worden getest als je jonger bent dan 25 jaar.

Zodra het watten is gedaan, 'wordt het monster naar het laboratorium gestuurd', zegt ze. 'De clinicus kan al dan niet een bekkenonderzoek doen om te bevestigen dat er geen bewijs is van bekkenontstekingsziekte', en dan ben je klaar met dat deel.

3. U krijgt uw bloed afgenomen.

Giphy

Als u besluit om af te zien van de cervicale screening, wordt u naar het laboratorium gestuurd om uw bloed te laten afnemen voor HIV, syfilis, hepatitis B en C. Hierna is uw SOA-test gedaan!

4. U zou uw resultaten binnen 24-48 uur terug moeten hebben.

Giphy

Nu het daadwerkelijke testen is voltooid, is het tijd om te wachten. Wanneer uw provider de resultaten krijgt, kunnen ze ervoor kiezen om u naar uw kantoor te laten komen voor uw resultaten, iemand van het kantoor contact met u op te laten nemen of een ander contactformulier te voltooien ', legt Dr. Loanzon uit. 'Als een testresultaat positief is, wordt dit resultaat aan u gerapporteerd, evenals aan het bureau voor volksgezondheid in uw gemeenschap om deze infecties op te sporen om ervoor te zorgen dat de infectie geen ongebreidelde volksgezondheidsepidemie wordt.'

Hoewel veel SOA's zijn opgenomen in routinematige bloedtesten of bij cervicale screenings, is herpes dat niet. Dr. Loanzan zegt: 'Het is belangrijk om met uw zorgverzekeraar te praten als u denkt dat u moet testen' voor die specifieke SOA.

seks achter in de auto

Als je nog steeds nerveus bent, zelfs nadat je weet wat je kunt verwachten, 'is het handig om te weten welk aspect van testen angst opwekt: is het de bloedafname, behandelingen voor SOA's, stigma of angst bij je partner?' Vraagt ​​Dr. Loanzon. 'Als u begrijpt wat het probleem voor u veroorzaakt, kunt u zich misschien concentreren op hoe u uw geest kunt kalmeren.' Het kan ook helpen om getest te worden met een vriend of met je partner. 'Laat de STD- of STD-tests u niet beheersen, door de screening gedaan te krijgen, heeft u de macht weer in handen.'